Акро-йога джем

Всеки петък от 19:00 до 21:30, акро-йога джем в театър-студия “Студентина” – РЦБУТ

Всяка седмица в петък от 19:00 до 21:30 в театър-студия “Студентина” – РЦБУТ се провеждат акро-йога импровизационни сесии (джем).

Акро-йогата комбинира партньорска акробатика и йога. Tя подобрява в практикуващите уменията за координация, баланс, доверие и комуникация. Акро-йога общността приветства всеки нов желаещ да участва, независимо от това, дали е абсолютно начинаещ или напреднал.

Как протича един наш акро-йога джем?
Акро-йога джема ни започва с „кръгче“, защото много често в джема участват нови хора от България и от чужбина. Сядаме в кръг и всеки се представя, а също така отговаря на въпрос зададен от организатора на джема или някой участник. По този начин хората могат да се опознаят повече и да изградят повече доверие един на друг, което е важна част от практиката – както казваме „Акро-йогата е йога на доверието“.

След представянето започваме загрявка – всеки прави едно и също упражнение, но индивидуално, после следват базови упражнения по двойки и накрая за забавление някаква обща игра.
Загрявката продължава около 30 – 40 минути и е добре да не се закъснява!

След загрявката следва джема!

Имаме няколко основни правила, които спазват участниците:
1. Безопасността е на първо място. Уверете се, че сте в безопасност!
2. Всеки играе/ партнира с всеки!
3. Ако има чужденци, дори само един, говорим на английски език, също така използваме универсалната терминология на акро-йогата на английски.
4. При нас трябва да се забавляваш!

И още едно неписано правило:
„Акро йогата е единственият спорт, в който се къпеш преди практиката! Дрехите са чисти, прибрани, по тялото, без джобове с предмети в тях.“

Какво е акро-йогата?
Акро-йогата е физическа практика, която съчетава йога, акробатика и тайландски масаж.
Работи се предимно в група по двама или трима – един е база, друг е летец, а трети е спотър.

Базата е човекът, който играе ролята на основата и държи летеца. Най-използвана е L-образната опорна позиция – човекът в основата е легнал по гръб, с изпънати крака нагоре, върху които се намира летецът, изпълняващ позите.

Летец – това е човекът, който е издигнат над земята от базата. Летящият изпълнява серия от динамични позиции, като тежестта му е изцяло върху базата. В основата на изпълнението са балансът, силата и увереността. Тук нависоко, се крие огромен терапевтичен потенциал – летецът може да бъде масажиран, разтяган и усукван, при това напълно отпуснат, доверявайки се изцяло на своя партньор.

Базата и летецът изпълняват поредица от движения и съчетания, без докосване на земята от летеца. Тази игра може да придобие и по-акробатични форми – обърнати пози и завъртания – вънуващи и динамични.

Спотър е човекът, който се грижи за безопасността на летеца и базата. Той стои отстрани и направлява изпълнението на позите. Начинаещите, които не са правили дадено движение и не знаят как се прави има опасност да паднат и контузят. Застрашен е най-вече летецът и работата на спотъра е да помогне на летеца да стигне до земята максимално безопасно.

Поради своята специфика, акройогата е една доста социална практика и сплотява много хора по света. Тя е много подходяща за тези, които обичат да са във въздуха или с главата надолу, и се наслаждават да правят нещо заедно с друг човек или в група. Очакват ви невероятни преживявания и нови приятелства. Ще откриете, че сте способни да постигнете повече, отколкото сте предполагали и щом веднъж полетите, няма да искате да спрете!

За актуална информация за акро-йога общността в София можете да следите:
Facebook групата на акро-йога общността в София
и уеб-сайта: http://acrosofia.com.