Даниел Нгуен е артист на свободна практика. Твори в областа на танца и костюмографията.

Завършва специалност Моделиране и дизайн на коженото облекло в гр. Ловеч., от където произтича и неговия интерес и умения в костюмографията. Участва като дизайнер  от 2000г.. до 2003г. в редица ревюта на кожени колекции. Работи над 15 години в дизайна и изработването на кожени изделия и облекла. В костюмографията започва естествено своите занимания, когато започва да се развива и като танцьор с огън. 

Даниел изработва костюмите към редица представления на Творческа- студия “Студентина” сред които Танцово представление с огън “Bright eye”, Спектаклите “Въздух под налягане”,  “Inlightened” и др.. 

Изобретява и изпробва прототипи на нови огнени инструменти. Негово дело са инструменти за огън за представленията “Bright eye” и “Природата в мен” – огнен спектакъл игран в гр. Сливница от 40 огнени артисти от цял свят. 

През 2013г. започва своята работа в проекти скулптиращи стари български кирпичени къщи,  превръщайки ги в произведения на изкуството. Посещава редица семинари за работа с глина в строителството и участва в скулптирането на Пространство за изкуство “Българайя”. Там се запознава с дърворезбата, която използва в изработването авторски осветителни тела от дърво. Увлича се в дизайн на осветлението и измисля и изработва различни светлинни инструменти, които заменят “живият огън” в представления, които трябва да се играят “на закрито”. В тази връзка е привлечен в творческият екип работещ  по Танцово светлинно представление “Inlightened”. 

Даниел е сред основните танцьори с огън в Танцово-представление с огън “Bright eye”

Освен танцьор той е и костюмограф и реквизитор на представлението. Изобретява и изработва повечето от огнените инструменти в него.

Негова работа са всички огнени символи изработени за фотосесиите и представленията.