Петя Божинова е ръководител на Театър-студия “Студентина” – РЦБУТ от 2005 г., където се случват множество класове и танцови работилници с участници и гост преподаватели както от България, така и от Хърватия, Русия, Израел, Германия и др.

Петя завършва НАТФИЗ, специалност „Танцов театър“ през 2007 г. Преподавател е по съвременен танц, контактна и танцова импровизация от 2009 г.

През годините Петя e била участник в различни международни уъркшопи предимно в областта на съвременният танц и контактната импровизация с различни преподаватели.

Участвaла e и като танцьор и хореограф в различни творчески и сценични проекти.
След неколкократни участия в работни ателиета и танцови проекти в Ponderosa dance land, започва проект за развитие на център „Българайя“ – пространство за изкуство в природата – в с. Баалин, България.

Петя:
"В момента съм артист на свободна практика, танцувам с огън, развивам представление със светлина и звук, развивам извънградски център, в който метър по метър търсим и изграждаме общо и благозвучно с природата пространство, развивам идеята за осъществяване на приключенска игра, преподавам съвременен танц, контактна импровизация и други способи за движение и изразяване, майка съм на едно дете и развивам потенциала на Театър-студия "Студентина".

В театър-студия “Студентина” – РЦБУТ Петя провежда "Естествена физика на танца", който е метод или поглед към танца, включващ техники от Контактната импровизация, танцовата импровизация и съвремененния танц.

"Да танцуваш, като себе си.

В класовете си обръщам внимание на естествените физически закони, в които тялото ни съществува и начина, по който те оформят рамката, в която танцуваме.

Обръщам внимание на силата на тежестта на тялото в съчетание с дишането, като катализатор на движенията, а и начин за съсредоточаване в тялото. Пренасям ума към релаксация на определени мускули, дори диафрагмата, докато на ума бъде позволено да е свободен от задачата за пълен контрол над тялото.

След утихването на ума, танцуващия може да „чуе“ своята интуиция и да се остави да бъде воден от момента и усещането за приемане на всичко случващо се, като част от естествения поток. Човек се научава да пада и да се изправя заедно с този поток. Потапя се в спокойствието, в усещането, че не е необходимо да се случи непременно нещо, каквото и да е! Може просто да играе и експериментира.

Тялото започва да следва естествена енергийна линия отразяваща влиянието на гравитацията, центробежните сили, дишането, потока на движение, действията на партньора и собствената инициация.

Често двамата артисти достигат до несъзнателно състояние на отпускане и спонтанно творчество с физическите закони, другия и възможностите на тялото.

Основни акценти в класа са приятелските отношения към тялото на танцьора и търсене на първичното удоволствие от движението, приемане и следване на естествените импулси."

studentina1958@abv.bg